حق و حقوق خانواده چیست؟

[ez-toc]
حق و حقوق خانواده چیست؟
خانواده از بنیادهای مهم در جامعه است که دولت ها با استفاده از راهکار های مختلف سعی در بهبود کیفیت ساختار خانواده ها دارند.جامعه از افراد تکی متشکل میشود که اکثر این افراد از اعضای خانواده محسوب میشوند.در این مقاله به حقوق خانواده میپردازیم همراه ما باشید.
منظور از حقوق خانواده چیست؟
موضوع حقوق خانواده به ارکانی مانند طلاق،ازدواج،نکاح،امور مالی و… میپردازد.وضع قوانین در این امور سعی در حفظ اخلاقیات و ارزش ها دارد این قوانین فقط در جهت حفظ مسیر درست خانواده ها در مشکل ها یا ایرادات نوشته شده مشکلاتی مانند طلاق یا حق طلاق،حق مالکیت اموال و… در بسیاری از مواقع این امور به طور مشکل مطرح نمیشوند اما برای اصولی و درست بودن حق و حقوق خانواده شکل گرفته است.حقوقی بودن مسائل خانوادگی اگر به منظور تاثیر گذاشتن بر جامعه انسانی باشد اقدام درست و بجاست.
خانواده با اضافه شدن فرزندان به آن رسما مرجع تربیت انسان های جامعه است این امر موجب شده تا قوانینی صورت بگیرد تا نهاد خانواده ارتقاع یابد.قوانین مرتبط با حقوق خانواده در حقوق مدنی ذکر شده است ککه تحت عنوان قانون حمایت از خانواده در سال 1353 تصویب و در سال 1392 مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت.
اجزای مهم در حقوق خانواده:
حق مهریه
یکی دیگر از حقوق خانواده حق مهریه است در زمان ازدواج بین زن و مرد و خانواده مبلغی به عنوان مهریه مشخص میشود که زن میتواند هر زمانی که بخواهد حق خود یعنی مهریه را درخواست کند.مبلغ مهریه با توافق بین دو خانواده تعیین میشود مهریه معمولا بر اساس سنت ها و پیشینه خاندان ها تعیین میشود.این توافق بین دو خانواده به صورت رسمی ثبت میشود.
در زمان عقد ازدواج زن میتواند مبلغ مهریه را درخواست کند اما اگر ازدواج بین زوجین فسخ شود زن نمیتواند مهریه خود را درخواست کند و اگر زن فوت شود وارث آن میتواند مهریه را درخواست کند و میتواند برای دریاقت مهریه آن زن اقدام کند.
حق طلاق
در این میان حق طلاق به عنوان یکی از حق و حقوق های خانواده به مرد تعلق دارد.دلایل زیادی همچون بیکاری،فقر،ناسازگاری،خشونت و…. وجود دارد که میتواند موجب طلاق گردد قانون گذار با اهدای حقوق طلاق به مرد قصد توازن و برابری را در ازدواج دارد زیرا حق مهریه کاملا به زن تعلق دارد.تمامی این قوانین و اصول ها در جهت حفظ تعادل روابط و سلامت زوجین مورد استفاده قرار میگیرند.
حق نفقه
حق نفقه یکی دیگر از مفاهیم حقوق خانواده شناخته میشود در این شرایط مرد باید نیاز های زندگی زن را بپردازد که این نیاز ها میتواند شامل بهداشت،درمان،غذا،مسکن و… باشد.این موضوع به اینجا ختم نمیشود بدلیل اینکه حق نفقه شامل فرزندان خانواده نیز میشود.لازم به ذکر است که گفته شود معافیتی از پرداخت وجود ندارد.
در ماده 1107 قنون مدنی در مورد نفقه اشاره شده.برای مثال اگر زن قبل از جدایی منزل مشترک را ترک کند حق نفقه به اون تعلق نمیگیرد یا اگر زن خود قبل از جدایی اقدام به ترک کند نفقه به او تعلق نمیگیرد مگر اینکه این اتفاق به زور افتاده باشد و لازم است بدانید اگر ازدواج موقت باشد مرد موظف به پرداخت نفقه نیست اما اگر در این ازدواج موقت به عنوان شرط در عقد ذکر شود مرد باید نفقه را پرداخت کند.
قانون جدید سال 1403 در مالیات بر روی مهریه
در این قانون گذاری جدید مهریه که به حقوق خانواده مرتبط است ذکر شده اگر مهریه از 1 تا 14 تا سکه باشد نیاز به پرداخت مالیات نیست اما اگر تعداد سکه مهریه بین 15 تا 100 سکه باشد مشمول 1.1 درصد مالیات میگردد و همچنین اگر تعداد سکه ها بین 101 تا 200 سکه باشد شامل 2 درصد و اما اگر از 200 به بالا باشد شامل 15 درصد مالیات میگردد که قبل از تشکیل ازدواج باید پرداخت گردد.
سخن نهایی و جمع بندی
در این مطلب سعی شد حق و حقوق های یک خانواده شرح داده شود.تمامی موارد ذکر شده تنها بخشی از حقوق خانواده هستن که سعی شد مهمترین ها مورد بررسی قرار بگیرند و میتوان اینگونه نتیجه گرفت که تمامی این قوانین و تعهدات در جهت آگاه سازی زن و مرد در روابط و شناخت وظایف آنها نسبت به یکدیگر شکل گرفته است.
حقوق خانواده به مباحث مهمی مانند حقوق ثابت بعد از طلاق،روابط خویشاوندی،طلاق،قواعد و تعهدات مالی میپردازد که بخش مهمی از حقوق مدنی را تشکیل میدهد برای اطلاع بیشتر از انواع موضوعات حقوقی میتوانید از این لینک با آکادمی حقوقی سحر کرباسی در ارتباط باشید. https://karbasiacademy.com/contact/
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از توضیحات خوبتون در مورد مهریه
تشکر💙