جستجو برای:
سبد خرید 0
  • آکادمی حقوقی کرباسی
  • دوره ها
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • لایسنس های من
  • مقالات آموزشی
 
آکادمی حقوقی سحر کرباسی
ورود
با ایمیل با شماره موبایل
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
عضویت
با ایمیل با شماره موبایل

A password will be sent to your email address.

آکادمی حقوقی سحر کرباسی
  • آکادمی حقوقی کرباسی
  • دوره ها
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • لایسنس های من
  • مقالات آموزشی
ورود
آخرین اطلاعیه ها
لطفا برای نمایش اطلاعیه ها وارد شوید
0

وبلاگ

آکادمی حقوقی سحر کرباسی > بلاگ > مقالات آموزشی > عقد رهن چیست؟

عقد رهن چیست؟

16 آذر 1402
ارسال شده توسط karbasi academy
مقالات آموزشی
عقد رهن

 

[ez-toc]

 

عقد رهن چیست؟

عقد رهن، یکی از انواع عقود ملکی است که در قانون مدنی ایران تنظیم شده است. در این نوع از عقود، مالک ملک خود را به عنوان تضمین برای یک وجه نقدی یا تسهیلات مالی به دیگر شخص یا نهاد واگذار می‌کند. در ادامه، به بیان تعریف و مفهوم عقد رهن، اهمیت و کاربرد آن، مراحل انجام و مشروطیت‌های آن پرداخته خواهد شد.

 

بخش اول: تعریف و مفهوم عقد رهن

عقد رهن، یک تعهد حقوقی است که به واسطه آن مالک یک ملک، ملک خود را به عنوان تضمین برای وام یا تسهیلات مالی دیگری واگذار می‌کند. این تضمین به شکل رهن حقوقی انجام می‌شود و مالکیت ملک همچنان با مالک است. در صورتی که وام یا تسهیلات مالی پرداخت نشود، برخی از حقوق مالک ممکن است به بانک یا نهاد مالی واگذار شود.

 

بخش دوم: اهمیت و کاربرد

عقد رهن، برای مالک ملک نقشی اهمیتی دارد زیرا این عقد به وی امکان می‌دهد تا از ارزش ملک خود استفاده کند و اقدام به دریافت وام یا تسهیلات مالی نماید. این می‌تواند به مالک کمک کند تا مشکلات مالی خود را حل کند یا برای سرمایه‌گذاری و سایر نیازهایش مورد استفاده قرار دهد.

 

بخش سوم: مراحل انجام

برای صورت‌گیری عقد رهن، ابتدا باید دو طرف (مالک و وام گیرنده) قرارداد را منعقد کنند و در آن تفاهم کنند که ملک به عنوان رهن وقف شده است. سپس، مشخصات ملک و شرایط وام (مثلاً مبلغ وام، نرخ سود، مدت بازپرداخت و …) در قرارداد آمده و توسط طرفین تایید می‌شود. پس از انجام این مراحل، تسلیم و دریافت مبلغ وام انجام می‌شود و روند بازپرداخت آن توسط وام گیرنده در مدت مشخص در قرارداد ذکر می‌شود.

 

بخش چهارم: مشروطیت‌ها

برخی از مشروطیت‌های مربوط به عقد رهن شامل قیمت منصفانه ملک، نرخ سود منصفانه برای وام، شرایط بازپرداخت وام، نوع و مدت رهن، اجازه دریافت کسری برای مالک در صورت عدم بازپرداخت وام و … می‌باشد. این مشروطیت‌ها باید در قرارداد رهن ذکر شده و توسط طرفین تایید شود.

 

در نهایت، عقد رهن یکی از روش‌های مهم و مورد استفاده در تسهیلات مالی و وام‌دهی است که برای مالکان ملک امکاناتی فراهم می‌کند. با انجام مباحث مطرح شده، اهمیت و کاربرد عقد رهن، مراحل انجام آن و مشروطیت‌های آن را بهتر می‌توان فهمید.

 

عقد رهن چیست؟
عقد رهن چیست؟

 

سوالات متداول:

شرط صحت عقد رهن چیست؟

شرط صحت عقد رهن یکی از موارد مهم در حقوق مدنی است که برای اعتبار و اجرای قانونی باید آن را رعایت کرد. به عبارت دیگر، برای اینکه یک عقد رهن به طور قانونی صورت پذیرد، باید شرایط مشخصی از جمله قصد صحیح طرفین، موضوع شرعی و قابل انتقال، توافق مشروع و وجود اجازه مالک ثبتی وجود داشته باشد. همچنین، عقد رهن باید به صورت کتبی و مسبوق به تصویب از طرف ثبتیه صورت گیرد تا به صورت قانونی اعتبار یابد. اصولاً صحت عقد رهن تضمین می کند که حقوق و تعهدات طرفین طبق قوانین و مقررات حقوقی لازم الاجرا و اجباری باشد.

 

عقد رهن چیست؟

عقد رهن یک نوع قرارداد است که در آن یک شخص حقوق مالکیت یک ملک را در ازای دریافت وام یا قرض به یک شخص دیگر انتقال می‌دهد. در این قرارداد، ملک به عنوان تضامن وام به عنوان امانت به شخص دیگری می‌سپارده می‌شود. در این صورت، شخصی که وام را دریافت کرده است می‌تواند این ملک را در اختیار داشته باشد و از آن استفاده کند، اما حق مالکیت همچنان متعلق به شخص اول (صاحب ملک قبل از رهن) است.

در صورتی که شخصی که وام را دریافت کرده است بدهکار شود و قادر به پرداخت قرض نشود، شخص اول حق دارد ملک را به عنوان پرداخت بدهی خود به فروش برساند و مبلغ فروش را از آن بدهکار کسر کند. عقد رهن در حالت‌های مختلفی مانند وام‌های مسکن، وام‌های تجاری و وام‌های مصرفی استفاده می‌شود.

 

شروط صحیح ضمن عقد رهن چه هستند؟

شروط صحیح ضمن عقد رهن شامل موارد زیر می‌شود:

1. رضایت طرفین: برای اعتبار قرارداد رهن، لازم است که هر دو طرف به طور قطعی و بدون هیچگونه اجبار و ترغیبی رضایت خود را بیان کنند. هرگونه خرابی یا یادرت این رضایت می‌تواند موجب ابطال قرارداد گردد.

2. مشخص بودن موضوع رهن: شرایط صحیح شامل مشخص بودن و تعیین قطعی موضوع رهن است. این بدان معناست که ملکی که قرار است به عنوان رهن وام داده شود، باید به صورت دقیق و با جزئیات تعیین شده باشد.

3. عدم تعارض منافع: هر دو طرف در قرارداد رهن به وضوح باید از عدم وجود تعارض منافع مطلع باشند و هیچگونه تضادی در دستاوردها و حقوق طرفان نباید وجود داشته باشد. این می‌تواند شامل عدم وجود هرگونه سوءاستفاده از موقعیت یا اطلاعات و تأیید صحت مستندات مربوط به ملک مورد رهن باشد.

4. الحاقیه‌های لازم: شرایط رهن ممکن است شامل الحاقیه‌هایی مثل شرایط خاص، تعهدات جانبی و موارد دیگر باشد. این الحاقیه‌ها باید به صورت صحیح و قانونی در قرارداد منعکس شده و توسط هر دو طرف به طور کامل مورد تأیید قرار گیرند. این الحاقیه‌ها همچنین باید با قوانین و ضوابط مربوطه سازگار باشند.

 

برای افزایش مهارت های حقوقی خود، میتوانید دوره متناسب با نیاز خود را از قسمت دوره ها (فروشگاه) آکادمی تهیه کنید؛اینگونه میتوانید به پاسخ تمامی سوالات حقوقی خود برسید.

 

صفحه ی رسمی آکادمی حقوقی سحر کرباسی در اپلیکیشن و پلتفرم ایتا

قبلی وکیل مدافع تصادف بدون گواهینامه
بعدی شرایط اعتراض به رای دادگاه توسط وکیل

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

آکادمی حقوقی سحر کرباسی:کسب مهارت های ویژه حقوقی 

  • از هر جا با چند کلیک آموزش ببین
  • 0916
دسترسی سریع
  • دوره ها
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • آموزش های رایگان
دوره ها
  • همایش ها
نمادها

© 1403. تمام حقوق برای آکادمی حقوقی سحر کرباسی محفوظ است.